Românii nu stau deloc bine atunci când vine vorba despre sănătatea orală. Nu doar că nu acordă importanța cuvenită periajului și îngrijirii danturii, ci uneori trec ani buni până ajung pe scaunul medicului stomatolog pentru a-și rezolva problemele. În afară de aspectul financiar, frica de dentist este o problemă comună, iar mulți oameni evită să meargă la dentist din cauza acesteia. Trebuie să înțelegi este important să vizitezi dentistul în mod regulat pentru a preveni problemele dentare și pentru a menține o igienă orală bună. Dacă și tu te numeri printre cei care se tem de medicul stomatolog, avem câteva sugestii pentru tine pentru a scăpa de această frică.

Comunică cu dentistul

Nu te gândi că te faci de rușine și spune-i dentistului că îți este frică și discută cu el despre procedurile pe care le vei efectua. În acest fel, vei ști la ce să te aștepți și te vei simți mai confortabil în timpul tratamentului. În plus, un bun dentist va știi cum să te facă să te simți mai în largul tău, astfel încât să simți că temerea îți dispare.

Alege un dentist cu care te simți confortabil

Înainte de a te programa pentru o vizită la dentist, dacă nu este o urgență, cercetează pe internet sau întreabă prietenii și familia despre un dentist cu care s-au simțit confortabil. Este important să te simți încrezător în dentistul tău pentru a reduce nivelul de anxietate și asta nu o spunem noi, ci specialiștii în domeniu.

Folosește tehnici de relaxare

Exercițiile de respirație și tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, te pot ajuta să reduci anxietatea și tensiunea musculară. Evident, tu poți să încerci și altceva, cum ar fi să te gândești la un moment plăcut din viața ta și multe altele. Sigur găsești ceva care să îți vină în ajutor!

Asigură-te că te simți confortabil în timpul vizitei la dentist

Nu este deloc o glumă cele ce urmează să citești. Poartă haine confortabile și adu cu tine muzica preferată sau căști pentru a te ajuta să te relaxezi în timpul tratamentului și totul va fi mult mai bine în acest sens.

Folosește anestezie

Dacă ești genul de persoană cu o rezistență scăzută la durere, sau pur și simplu nu vrei să simți nimic, poți solicita anestezie locală pentru a reduce disconfortul în timpul tratamentului.

Încearcă terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta să reduci frica de dentist prin schimbarea modului în care te gândești la procedurile stomatologice și prin învățarea de tehnici de relaxare. Pare ceva mai pretențios, dar te asigurăm că este simplu și, mai ales, eficient.

Asigură-te că ai informații clare despre procedurile stomatologice

Uneori, frica de dentist este cauzată de necunoașterea sau neînțelegerea procedurilor stomatologice. În acest caz, este important să discuți cu dentistul tău despre ce se va întâmpla în timpul tratamentului și să ceri explicații clare.

Încearcă sedarea conștientă

Sedarea conștientă poate ajuta la reducerea anxietății și a fricii de dentist prin administrarea de medicamente sedative care te vor face să te simți somnoros și relaxat în timpul tratamentului.

Găsește o metodă de relaxare

Poți să aduci cu tine o carte sau o revistă preferată, sau poți să folosești o aplicație de relaxare sau un joc pe telefon pentru a-ți distra atenția în timpul tratamentului, dacă procedurile care au loc îți lasă loc de asemenea artificii de înlăturare a fricii.

Vino cu un prieten sau un membru al familiei

Uneori, un prieten sau un membru al familiei poate fi de mare ajutor în reducerea anxietății și a fricii de dentist. Încearcă să aduci cu tine pe cineva de încredere care să te susțină și să te ajute să te simți mai confortabil în timpul vizitei la dentist.

De fapt, este important să găsești metoda care funcționează cel mai bine pentru tine pentru a scăpa de frica de dentist. Cu ajutorul unui dentist empatic și a tehniciilor potrivite, poți depăși această frică și să-ți menții sănătatea dentară în mod eficient.

Nu uita faptul că este important să nu eviți vizitele la dentist din cauza fricii. Fă pași mici și încearcă să îți controlezi frica prin comunicare, relaxare și găsirea unui dentist cu care te simți confortabil. Cu timpul, vei descoperi că frica ta de dentist va dispărea și vei putea să îți menții sănătatea dentară fără stres sau anxietate, ceea ce este de dorit pentru fiecare dintre noi.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *