Cum să detectezi vitamina C în alimente

Dificultate: **
Cost: *
Pregătire: **
Vârstă: 5+  

 

 

 

 

De obicei, le spunem copiilor să mănânce fructe și legume proaspete pentru că au vitamine. Și tot de obicei, vedetă între ele este vitamina C. Tocmai de aceea, ne-am gândit că ar fi interesant dacă am putea să îi și demonstrăm prezența, printr-un experiment simplu. Iată ce avem de făcut:

Materiale necesare

  • Apă (300-500 ml)
  • Iod (noi am folosit betadine, de la farmacie)
  • Pahare de plastic
  • Pipetă (opțional, e însă necesară dacă vreți să fiți foarte riguroși)
  • Alimente pe care doriți să le testați. Noi am folosit: o felie de lămâie, o felie de măr, Hellas, pastilă efervescentă de vitamina C, cartof. Puteți folosi orice aliment. Pentru rezultate cât mai vizibile, recomandăm ca alimentele mai tari (de ex. măr, cartof, morcov), să fie zdrobite înainte (sau date prin răzătoare). La fel de interesant este să testați diferite sucuri din comerț. De asemenea, puteți pune același aliment în două variante: crud și fiert, pentru a demonstra că vitamina C se distruge prin fierbere (și implicit este bine să mâncăm fructe și legume proaspete!)

Mod de desfășurare

Varianta 1.

– Amestecați aprox. o cană cu apă cu două-trei linguri de iod, astfel încât să faceți o soluție. Culoarea apei se va schimba în maro-roșcat intens.

– În paharele de plastic, puneți alimentele pe care vreți să le testați. Peste alimentele solide, adăugați puțină apă și amestecați.

 

 

 

 

– Luați soluția de iod cu pipeta și turnați câte 20 de picături (sau adăugați o lingură de soluție) în fiecare pahar. Veți vedea că în paharele cu vitamina c solubilă, cu lămâie și măr, lichidul nu se colorează, ci rămâne în starea inițială. În paharul în care am pus cartof (adică acolo unde nu este vitamina C sau este în cantități mici) apa se colorează maro-roșcat sau violet. Culoarea violet indică prezența amidonului!

 

 

Varianta 2 (doar pentru lichide)

– Faceți soluția de iod, ca în varianta 1.

– Turnați cam două degete de soluție de iod în fiecare pahar de plastic.

– Folosind pipeta, turnați lichidul pe care vreți să îl testați (să spunem suc de lămâie) în primul pahar, până când soluția de iod devine transparentă. Numărați picăturile.

– Repetați operațiunea și pentru următoarele lichide (de ex. suc de portocale, suc de mere, Mirinda, Fanta etc.). Aveți grijă să curățați pipeta de fiecare dată, pentru a nu influența rezultatele.

– Această variantă vă permite să vedeți care lichid conține cea mai mare cantitate de vitamina C.

 

Notă. Noi nu am desfășurat această activitate cu rigurozitate. Am vrut să ne distrăm și să vedem ”dacă funcționează”, prin urmare nu am fost foarte interesați de măsurători exacte. Dacă vreți o variantă ”științifică”, puteți contribui la acest experiment internațional care însă vă solicită mai multă atenție.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close