O metodă inedită pentru a învăța despre pH, baze și acizi cu …. varză roșie
Dificultate: *
Cost: *
Pregătire: *
Vârstă: 5+
Chimia poate fi și distractivă! Iar pentru a învăța fenomenele de bază nu trebuie decât să ne folosim de obiectele pe care le găsim ușor în jurul nostru: de exemplu, varza roșie! Recunoaște-ți, nu v-ați fi gândit niciodată că există vreo legătură între chimie și varză roșie, nu-i așa?
Ei bine, vă propun o metodă simplă dar cam ….. mirositoare pentru a învăța despre baze, acizi și despre pH. Iar data viitoare când faceți o salată de varză roșie, puneți puțină deoparte și încercați și voi!
Materiale necesare
- Varză roșie – cam un sfert dintr-o varză micuță
- 4 pahare (noi am folosit de plastic)
- Apă
- O cratiță
- Bicarbonat de sodiu – o linguriță
- Oțet – 2 linguri
Desfășurare
1. Tăiați varza mărunt (ca pentru salată)
2. Puneți varza într-o cratiță, turnați apă peste ea și dați un clocot. Alternativ, puteți turna apă fierbinte peste varză, astfel încât apa să se coloreze violet.
3. Scurgeți lichidul într-un pahar. De el vom avea nevoie pentru experiment.
4. Într-un pahar, turnați apă (cam până la jumătate). În altul, turnați apă și adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu. În al treilea pahar, adăugați două linguri de oțet.
5. Turnați puțină zeamă de la varză în fiecare pahar (cu apă, cu oțet și cu bicarbonat) și observați ce se întâmplă!
6. Veți vedea că apa simplă s-a colorat în violet, apa cu oțet a devenit roz iar apa cu bicarbonat a devenit verzuie!
Explicație
Unele substanțe și obiecte din natură sunt acide, au pH-ul scăzut (mai mic de 7). Acestea sunt: oțetul, sucul de lămâie, murăturile, vinul, roșiile, merele. Alte substanțe sunt alcaline, adică au pH-ul ridicat (mai mare de7): bicarbonatul de sodiu, sarea, apa de mare, pâinea, laptele. Apa pură este neutră, adică are pH-ul 7.
Varza roșie conține o substanță, numită antocianină, care reacționează în contact cu diferit în funcție de pH-ul substanțelor cu care vine în contact. De aceea culoarea apei se schimbă în roz, verde sau mov.
Vedeți aici și înregistrarea.
Bonus
Ați văzut probabil reclamele în care se verifică pH-ul diferitelor substanțe. Puteți să faceți propriile benzi de test foarte ușor: înmuiați o hârtie de filtru de cafea în zeama de varză roșie pregătită mai sus. Lăsați-o să se usuce și apoi tăiați-o în fâșii.
Verificați pH-ul lichidelor, înmuind benzile și observând ce se întâmplă: dacă banda se colorează în roșu, substanța este acidă. Dacă se colorează în albastru/verde, substanța este alcalină (bază). Dacă rămâne violet, substanța are un pH echilibrat, este neutră (precum apa).