Lichidul-solid sau solidul-lichid?

Dificultate: *
Cost: *Oobleck lichid solid experiment copii activitati STEM
Pregătire: *
Vârstă: 3+

Dacă vă place să vă murdăriți, vă promit că activitatea asta o să încânte maxim! Iar dacă sunteți curioși cum un lichid se poate transforma în solid doar printr-o atingere și apoi să redevină lichid, atunci haideți să trecem la treaba!

Veți asista la o adevărată magie!

Materiale necesare

  • Amidon de porumb (îl găsiți la raionul de produse alimentare, pe lângă vanilie și esențe)
  • Apă
  • Culori (noi am folosit colorant alimentar, luat tot de unde am achiziționat și amidonul)
  • Castroane sau pahare de plastic (câte unul pentru fiecare culoare)
  • O lingură pentru amestecat (sau un băț)
  • O farfurie întinsă (sau o tavă) pe care să vă desfășurați. Merge și pe blatul de la bucătărie.

Desfășurare


 

 

1. Puneți câte două, trei linguri (cu vârf) de amidon în fiecare castron/pahar.

2. Turnați câteva picături de colorant.

 

 

 

3. Adăugați puțină apă și amestecați, până când praful se dizolvă și devine un lichid mai gros (cam ca smântâna lichidă).

4. Sunteți gata de distracție și de … murdărire!

5. Turnați lichidele pe farfuria întinsă, faceți modele și urmăriți dacă și cum se combină.

6. Adunați lichidul în palmă și începeți să îl frământați! Ahhh, magie! Se transformă într-un solid, un fel de plastilină!

7. Lăsați-l în pace. Solidul s-a transformat la loc în lichid și curge! Puneți lichidul pe masă și bateți-l cu pumnul. Se transformă iar în solid. Și tot așa!

Distracție plăcută!

Explicație

Secretul lichidului-solid stă, de fapt, în vâscozitate. Amidonul amestecat cu apă produse un fluid non-newtonian, cu alte cuvinte se comportă ca un lichid atunci când este lăsat în pace sau turnat și ca un solid atunci când se exercită o forță asupra lui (de exemplu este lovit, amestecat sau frământat).

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close